top of page

Eigenwijze Afrikaanse kunstenaar in Den Haag

 

Het najaar 2014 opende in Den Haag een galerie voor 'eigenwijze Afrikaanse kunst': Lodia Art. Eigenlijk is Lodia Art de werk- en expositieruimte van een eigenwijze Afrikaanse kunstenaar: Ibrahim 'Lodia' Diallo. 'Lodia' woont en werkt sinds een half jaar in de residentie, maar tot 2013 baatte hij galeries uit in zijn geboorteland Senegal. Hoe is deze eigenwijze Senegalees terecht gekomen in Den Haag?

 

Tot 2013 leefde Ibrahim (artiestennaam: 'Lodia') op het prachtige, monumentale eilandje Gorée, voor de kust van Dakar (Senegal). Daar had hij een openlucht galerie die geliefd was bij zowel Senegalezen als toeristen. Ook in het idyllische Abène in Casamance (Zuid Senegal) had hij een galerie. De galerie was onderdeel van een kunstenaarsassociatie, Djambolo. "Dat staat voor vrede en eenheid", aldus Ibrahim. "We organiseerden kleine culturele projecten, zoals concerten, theater en beeldende kunst. Ons doel was om de Senegalese bevolking en Afrika als geheel vooruit te helpen. Ons wapen was de dialoog: we gingen met zoveel mogelijk mensen in gesprek over thema's zoals pacifistisch verzet tegen machtsmisbruik, gelijkheid en vrijheid. Djambolo bestaat niet meer, maar het gedachtegoed leeft nu voort in Lodia Art." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lodia's kunst bestaat uit schilderijen, beschilderde lampenkappen en meubeltjes én muziek. De schilderijen kenmerken zich door de vrolijke kleuren en Afrikaanse taferelen en voor wie het wil zien door Lodia's boodschap. "Elk ritueel dat ik uitbeeld, staat voor verbinding. Elke dans die ik schilder, staat voor joie de vivre, maar vooral voor liefde. Mijn werk symboliseert hoe ik in het leven sta. Positief en hoopvol en een beetje moralistisch." Dat moralistische zit ook in zijn akoestische muziek. Lodia zingt in het Afrikaans en probeert met zijn liedjes mensen te inspireren. "Mijn liedjes gaan over grote thema's, zoals het belang van een goede opvoeding, onderwijs en emancipatie. Zaken die veel Afrikanen uit het oog zijn verloren. Maar om vooruit te komen, moeten we ons samen inzetten - en niet afhankelijk, of rancuneus, blijven."

 

Sinds begin 2013 woont Ibrahim in Nederland. Samen met zijn vrouw met wie hij sinds 2012 getrouwd is. Lodia vertelt hoe dat zo gekomen is: "In het voorjaar van 2010 liep er een Nederlandse toeriste mijn galerie op Goree binnen; ik wist meteen dat zij mijn lotsbestemming was. En dat was wederzijds. We kregen een relatie en in de zomer van 2010 ben ik voor het eerst 3 maanden naar Nederland gekomen omdat mijn vrouw woonde en werkte in Amsterdam. Na nog een aantal verblijven hier en daar, besloten we ons voorlopig te vestigen in Nederland. Aanvankelijk woonden we in Friesland, maar sinds ruim een half jaar in Den Haag."

 

Het bevalt Ibrahim heel goed in de residentie, maar hij ziet zijn toekomst elders: "Ik hou veel van het leven op het platteland, maar in Friesland was het lastig om een beetje geld te verdienen. In Den Haag kreeg ik de kans om een eigen atelier en galerie te openen en ik wil er de komende tijd alles aan doen om dat succesvol te maken. Maar mijn droom is om over een paar jaar samen met mijn vrouw definitief terug naar Senegal te gaan en daar een huisje met een werkplaats en galerie te bouwen. Want ook al bevalt Nederland heel goed, Senegal is voor mij het paradijs!" 

 

bottom of page