Bissap: een super anti-oxidant dat stress verlaagt

Bissap (hibiscus) is volgens mijn man, Senegalese schoonfamilie en vele Afrikanen met hen héél gezond! Ik vind de jus vooral héél erg lekker!

De bloem van de hibiscusplant is rijk aan antioxidanten, vitamine C, eiwit, lipide en mineralen. In Afrika wordt bissap al eeuwen gebruikt om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen, zoals hoge bloeddruk, stress, blaas-, nier- en leverklachten. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren worden gebruikt.

Ook de Westerse wereld is men overtuigd van de geneeskracht van de anti-oxidant hibiscus:

  • het verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen en verlaagt LDL-cholestorolgehalte

  • werkt bloedverdunnend en vochtafdrijvend (stimuleert urineafscheiding) en ontsmet blaas en urinewegen

  • stimuleert vetstofwisseling

  • kalmeert

Kortom: hibiscus voorkomt hart- en vaatziekten, ondersteunt het immuunsysteem en helpt gezond te blijven. Met die wetenschap smaakt een glas bissap nóg lekkerder!

jus de bissap © Loïs Diallo

Recept voor bissap (2 liter)

Ingrediënten:
  • 200 gr hibiscusbloemen (bissap)

  • 250 gr witte (basterd-) suiker

  • 2 zakjes vanille suiker

  • mespunt nootmuskaat

  1. was de bloemen

  2. leg de gewassen bloemen in een pan met 2 liter water, breng het aan de kook en laat gedurende 20 minuten doorkoken totdat het water een mooie dieproze/rode kleur heeft

  3. laat het sap (of de thee eigelijk) 10 minuten afkoelen en verwijder de bloemen met een zeef

  4. voeg de suiker en vanillesuiker toe, meng goed en proef of het zoet genoeg is, voeg eventueel honing toe

  5. giet het sap in een karaf en drink het warm als thee, óf

  6. giet het sap in petflessen, zet ze in de koelkast en serveer de bissap koud als ice-tea

Maak de bissap extra lekker en feestelijk met een takje verse munt. Proost!

> meer info over de geneeskrachtige werking van hibiscus

vind je op de website van Mens en Gezondheid

Alle verhaaltjes op een rij