top of page

Modderdoek beschermt tegen het kwaad

Bogolan is hangemaakte 'modderdoek' uit Mali. Modder omdat de stof daarmee is gekleurd. Het woord 'bogolan' is afgeleid van het woord 'bogo' dat klei betekent.

Het is een eeuwenoude Malinese traditie om katoen met klei/modder te verven. De doeken hebben een symbolische betekenis en beschermen tegen jaloezie en kwade geesten. Vaak gebruikt men stroken grofgeweven katoen, die later aan elkaar genaaid worden tot een grotere lap.

Zo maak je modderdoek:

Schep in de droge tijd ijzerhoudende modder uit de Nigerrivier. Bewaar de modder in potten. In de loop van de tijd worden organische stoffen en vervuiling afgebroken en komen ijzerzouten vrij. Roest zeg maar. Deze ijzerzouten veroorzaken donkere aardekleuren.

Verzamel bladeren en boomschors die natuurlijke pigmenten bevatten, zoals de n'galama en boomschors van de n'peku. Trek 'soep' van de bladeren respectievelijk de boomschors. Maak mengesels voor verschillende tinten.

Was grove katoenen lappen en drenk deze in de eerder getrokken soep. De n'galama kleurt de doek okergeel en de n'peku kleurt rood/kastanjebruin. Leg de doeken dan te drogen in de zon.

Beschilder het katoen met de aangemaakte modderpap. Niet met een kwast, maar met bamboe of een veer. Gebruik blekende zeep voor witte strepen/vormen. Schilder symbolische motieven, zoals huizen (bescherming), trommels (om boze geesten te verjagen), visgraten (voorspoed) en krokodillen (kracht en bescherming), of maak je eigen patronen.

Zijn alle motieven aangebracht? Laat de doeken dan nog een dag drogen in de zon.

De volgende dag klop je de modder van het doek en spoel je de doeken met water. Dat zorgt ervoor dat de modder uit de doeken verdwijnt en alleen de kleuren overblijven.

> kijk op deze website voor bogolaninspiratie

bogolan Malinese modderdoek

Alle verhaaltjes op een rij